Dat het traject van ontwikkeling naar het op de markt brengen van medicijnen als het écht moet héél vlot kan verlopen, is met de razendsnelle introductie van de coronavaccins van AstraZeneca, Janssen en Pfizer wel bewezen. In dat kader presenteert de Europese Commissie in samenwerking met het Europees Medicijnen Agentschap (EMA) binnenkort met gepaste trots haar nieuwe stimuleringsprogramma Krans2. Geweldig nieuws voor de volksgezondheid!
Het werkt verrassend simpel. (Bio)farmaceutisch bedrijf ABC heeft een zeer veelbelovend nieuw geneesmiddel in ontwikkeling tegen een ziekte waar op dit moment nog geen geneesmiddel voor is, de bekende ‘unmet medical need’. Dierproeven en de studies op menselijke vrijwilligers hebben aangetoond dat het geneesmiddel veilig is en de eerste studies op patiënten leveren veelbelovende resultaten op. De volgende verplichte studies zijn erg duur, denk in 100 tot 400 miljoen euro en het duurt toch zeker nog een jaar of 3 totdat het geneesmiddeldossier ter goedkeuring aangeboden kan worden aan de EMA. En dan is het nog ruim een jaar wachten op de gehoopte goedkeuring. ABC heeft nieuwe financiers nodig om dit proces af te ronden en ook dat kost veel geld en tijd.
Maar dankzij het Krans2 programma hoeft dat niet meer. Als de EMA na gedegen onderzoek erkent dat het nieuwe geneesmiddel van ABC een wezenlijke bijdrage kan leveren aan de volksgezondheid, dan vergoedt de EMA aan ABC tegen kostprijs-plus de geneesmiddelen voor de verdere ontwikkeling en voert een ‘rolling review’ uit op de data. Allicht borgt ABC volledige transparantie over de onderzoeksdata, want mocht er onverhoopt een nare bijwerking optreden, dan wordt de toediening en ontwikkeling natuurlijk direct gestaakt. ‘Veiligheid voor alles’ blijft immers het devies.
Een waarlijk geweldig programma. Veelbelovende geneesmiddelen komen in plaats van dure en ineffectieve behandelingen. Het publiek leert de ware kracht van innovatieve geneesmiddelen kennen. Deze publiek-private samenwerking bespaart de gezondheidszorg enorme kosten en de drempel voor nieuwe geneesmiddelinnovaties wordt aanzienlijk lager, waardoor de Europese Commissie verwacht dat de EU binnen enkele jaren koploper zal worden in mondiale geneesmiddelontwikkeling. Zo heeft Corona toch nog iets goeds voortgebracht.
Het is te mooi om waar te zijn!
Dr. Ruud Santing, programmadirecteur Leergang Industriële Farmacie
Ruud was in 2001 oprichter van PROXY Laboratories B.V. in Leiden. PROXY is in 2012 samen met MicroSafe Laboratories, Prolepha Labs, Farmalyse en Bactimm opgegaan in Sinensis Life Sciences B.V., waarmee de Nederlandse marktleider in analytische dienstverlening aan de (bio)farmaceutische industrie is gevormd. Later is Spinnovation in Oss toegevoegd aan de groep. Inmiddels heeft de wereldmarkteider in dit veld, Eurofins, het bedrijf overgenomen. Tot medio 2018 was Ruud de Algemeen Directeur van deze groep. Ruud is verantwoordelijk voor de inhoud van de gehele Leergang Industriële Farmacie. Met zijn blogs beschrijft Ruud zijn visie op de Life Sciences branche, de actualiteit en de veranderende maatschappij.